Aniversări/ Comemorări

Cele trei „porunci”

Roboţii nu vor fi nici prea buni, nici prea populari până în 2014, dar ei vor exista. Dacă maşinile de calcul sunt atât de inteligente astăzi, atunci ce nu s-ar putea face în 50 de ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboţi. Tavanele şi pereţii unei încăperi se vor lumina încet, într-o varietate de culori, prin simpla apăsare a unui buton.“, scria Isaac Asimov  (2 ianuarie 1920 – 6 aprilie 1992) în articolul pentru New York Times cu referire la dezvoltarea roboţilor.

Acestea erau doar câteva dintre „predicţiile” pe care maestrul literaturii science-fiction le făcea în anul 1964. Autor și biochimist american născut în Rusia, Asimov s-a dovedit a fi un scriitor de mare succes, foarte prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Scrierile sale faimoase au crescut şi mai mult în popularitate prin ecranizări şi au stat la baza multor idei de filme genul SF. Ciclurile Fundaţia, Imperiul Galactic sau Roboţii sunt doar o parte dintr-o operă ce cuprinde peste 500 de volume și, estimativ, 90.000 de scrisori sau cărți poștale.

Un concept nou pentru anii 50, atunci când era formulat de Asimov, sunt cele trei legi ale roboticii. O mare parte din creaţia autorului este construită pe baza acestor legi care au fost create pentru a recomanda parametri clari ai funcționării roboților în scopul de a preveni scăparea acestora de sub controlul omului. Evoluţia acţiunii din romanele sale şi, de ce nu, chiar evoluţia tehnicii a impus adăugarea unei legi suplimentare, Legea Supremă sau Legea 0.

Legea 1

Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.

Legea 2

Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.

Legea 3

Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Legea supremă – Legea 0

Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită prin neintervenție ca umanitatea să fie pusă în pericol.

9594436572_36998f8497_m

Imagine de pe: youtube.com

(Material apărut în revista Literatura de azi)

Anunțuri